Hoe herken je een eetstoornis?

Iedereen vindt het belangrijk hoe hij of zij eruitziet. Daarom is men er erg op gericht op gezond te leven en er goed uit te zien. Dit kan soms de reden zijn dat het lastig te herkennen is of mensen een normale interesse hebben in gezonden voeding of dat er sprake is van een verstoord eetgedrag. In dit artikel krijg je meer informatie over hoe je iemand met een eetstoornis kan herkennen. 

Je gewicht

Bij een eetstoornis is er vaak sprake van een gewichtsschommelingen, gewichtstoename of gewichtsverlies. Bij deze gewichtsverschillen kunnen er lichamelijke klachten ontstaan: kouwelijkheid, blauwe handen, bleke huidskleur, vermoeidheid, duizeligheid, flauwvallen, slapeloosheid, haaruitval en bij vrouwen een onregelmatige menstruatie of het uitblijven daarvan.  Er zijn ook niet lichamelijke signalen zoals het dragen van wijde kleding of meerdere lagen kleding, dit om gewichtsveranderingen te verbergen. 

Je eetpatroon

Aan de manier van eten valt ook op te maken of er sprake is van een eetstoornis. Mensen met een eetstoornis gaan namelijk minder eten, maaltijden overslaan, lijnen en/of vasten en langzamer eten. Ook zie je dat mensen met een eetstoornis zeggen dat ze gegeten hebben, maar dit eigenlijk niet hebben gedaan. Een ander bekende manier is kauwgom eten maar deze na een korte tijd weer uitspugen. Hierdoor verminderd de eetlust. 

Compensatiegedrag 

Wanneer iemand vind je dat hij/zij te veel gegeten heeft, volgt er compensatie gedrag. Dit kunnen veel verschillende manier zijn. Denk hierbij aan zelf opgewerkt overgeven of het nemen van laxeermiddelen/plaspillen. Een andere manier om te compenseren is het overmatig bewegen. Dit uit zich in extreem veel sporten of veel lopen. 

Oplossen van een eetstoornis 

Men denkt dat een eetstoornis gemakkelijk op te lossen is door ‘gewoon weer normaal’ te gaan eten. Helaas is het niet zo simpel en gaat dit voor iemand met een eetstornis erg lastig. Dit komt door het feit dat door zo weinig mogelijk te eten, iemand het gevoel krijgt de baas te zijn over de situatie. Mocht dit niet lukken, dan zal compensatiegedrag worden ingezet om het negatieve gevoel kwijt te raken.

Ik wil helpen!

Ken je iemand waarvan je denkt een eetstoornis te hebben, of herken je het bij jezelf? Wees niet bang en neem contact op met een professional.