Rollator – geen steuntje in de rug maar in je handen

Vreemd eigenlijk. Je ziet ze om je heen maar betrekt ze nog niet op jezelf: rollators. Vrienden en kennissen opperen om ook eens zo’n rollator te proberen. Want ze zien best al dat je wat meer wankelt en onzorgvuldig beweegt dan vroeger het geval was. Je valt nog niet, maar denkt soms wel eens, verhip, als je even naar een straatpaal grijpt.

De rollator begon als stoef staal en is nu makkelijk te duwen kunststof

Je levensruimte gaat er echt op achteruit als je niet zo gemakkelijk meer overal naar toe loopt. Met een rollator kun je je mobiliteit behouden en gewoon blijven genieten van waar je die dag allemaal naar toe kan. De markt, de bakker, een goede vriend, je kunt ineens weer beter de deur uit en bent niet bang om onderweg te vallen. De loopkar helpt je van je beweegangsten af. Vroeger was dat vrij zwaar werk want toen waren de rollators nog van gewichtig staal. Nu zijn er lichtgewicht rollators waar je makkelijker mee uit de voeten kunt. Zo’n licht stuurbaar karretje kun je ook nog snel even inklappen; kan hij mooi met de auto mee.

Je eigen minibankje voor buiten

Bovendien is de rollator ook nog een fauteuil voor onderweg. Goed, je komt niet in het pluche terecht maar kunt halverwege je voetreis wel even je hulpmiddel parkeren en erop gaan zitten. Bijna elk model heeft namelijk een zitting. Bij de goedkope modellen zijn die van hard plastic. Bij de duurdere zit je wat lekkerder op nylon. Als je regelmatig even neer wilt strijken op je loopkar, dan kun je het beste voor comfort gaan en nylon kiezen.

Op bestemming? Vouw de rollator op

Rollators zijn tegenwoordig inklapbaar of opvouwbaar. Er zijn twee modellen:

• gebouwd als normaal frame

• gebouwd als kruisframe

De oudere modellen zijn samengesteld uit een normaal frame. Die kun je wel inklappen maar dan heb je beide handen nodig. Eenmaal ingeklapt blijft je loopwagentje niet gewoon vrij staan; je moet die dus buigend op de grond leggen of tegen een muur plaatsen. Het kruisframe van de nieuwe modellen is wat dat betreft aantrekkelijker. Je klapt zo’n vierwielig looprek in elkaar met maar één hand. Trek aan het koord op de zitting en hij vouwt al in elkaar. Overigens zonder om te vallen. Dit model blijft netjes op vier ineengeschoven wielen overeind.

Vier wielen om overal mee naartoe te lopen

Wat zou je hulpmiddel moeten zonder wielen? Dit zijn dan ook de belangrijkste zaken aan je rollator. Er zijn drie typen wielen:

• harde wielen

• zachte wielen

• luchtbanden

Welke wielen voor jou het beste zijn? Dat is afhankelijk van waar je met de loopkar heen gaat. Blijf je meestal binnenshuis? Dan is een hulpmiddel met harde wielen oké. Je moet dan wel strakke vloeren hebben; bedekt met tegels, hout of tapijt. Wil je er buitenshuis mee op pad, dan zijn de andere twee handiger. Een rollator met zachte wielen vangt de onregelmatigheden van een trottoir een beetje op. Maar luchtwielen geven het meeste comfort als je buiten loopt: in het park, in de winkels, op steenstraten en stoepranden op en af.